Vitray Çeşitleri

1. Macunlu vitray: Lüzumlu boyutlarda cam, Selülozik tiner ve vernik, camlar renkli olmalı, ispirtolu kalem, macun kullanılacak malzemelerdir. Yapılışı; önceden belirlediğimiz bir çizimi taslak şeklinde çizeriz ve bu çizimlerin içlerini renklendiririz. Tabi taslak camın üzerine değil altına yerleştiril böylece daha kolay olunur. Camın kesilme işlemi elmas yardımı ile olur ve çizilen yerlerden kesim yapılır. Fazla parçaların alımını pense ile yapabilirsiniz. Kesilen parçalar tekrardan yerine konur. Bütün camlar bu yöntemle kesilir ve selülozik vernik yardımı ile yerleşim yapılır. Bu işlemler son bulduktan sonra aralarını doldurmak için macun kullanılır. Macun kurumasıyla fazlalıklar selülozik tiner ile silinir. Camın yerine yapıştırılma işlemi silikon ile olur. Renkli camlar ise bu iki camların arasında kalır.





2. Boyalı Vitray: Bu vitrayın yapılışında kullanılacak malzemeler şöyledir; Cam ve Cam boyası, fırça gereklidir. Taslak çizim için taslak camın altına yerleştirilir ve ince bir kontur çizgisi ile belirginleştirilir. Bu kontörlerin arasında kalan kısımlar daha önce belirlenen renklerle boyanır ve işlem sona erer.




3. Mozaik Vitray: Bu vitray tekniği için kullanacağımız malzeme listesi beyaz cam gereçleri, boya için transparan cam vitray boyası, fırça, siyah cam vitray boyası ve kontör çizmek için siyah kontör boyası. 45X35 mat camdır. Taslak mat camın mat kısmına gelecek şekilde siyah kontör boyası ile çizilir. Çizilen taslağın içine transparan cam vitray boyası ile her kısma aynı yoğunlukta boyanır. Boyanan bölgelere yapışkanlı olduğu için cam kırıntıları serpiştirilir ve kuruması için beklenir. Kuruyan çalışmanın taslak kısmı siyah cam vitray boyası ile boyanır. Bu işlemde bir süre beklenir ve yapılan esere çerçeve giydirilir.




4. Tiffany Vitray: Malzemeleri şöyledir; Elmas, havya, renkli camlar, bakır folyo, lehim ve pensedir. Özgün çalışma yapıyorsak tasarlanan şekil bir karton üzerine çizilir. Her parçaya bir renk vermek şartı ile renklerin kodu parçaların üzerine yazılır. Karton üzerine çizilen taslak eskiz kâğıdına nakledilir. Bu işlemler bittikten sonra tiffany vitray makası yardımı ile karton düzgünce kesilir. Renk kodları için uygun parçaları kesilen karton yardımı ile kalıptan çıkarılır. Camlar kesildikten sonra “rodojlama” işlemi yapılır ve tiffany vitray bakır folyo yardımı ile taslak üzerine diliz ve lehim işlemi uygulanır. Bu işlemler bittikten sonra cam parçaları yapıştırılır ve birleştirilmiş olunur.





5. Kurşunlu Vitray: Bu vitrayın malzemeleri şöyledir; elmas, pense, renkli camlar, havya, ispirtolu kalem, lehim, kurşun, selülozik tiner ve pamuktur. Taslak çizilir ve çizilen taslak vitray yapımı için renklendirilir. Çizilen taslak bir masa üzerine sabitlendikten sonra bir köşesi havya ile lehimlenir. Camlar renklere göre seçilir taslak üzerine çizilir. Bu çizgilerin 1.5 milimetre dışından elmas yardımı ile kesilir. Fazla parça kırıntıları pense ile temizlenir ve cam kurşuna oturtulur. Bir kısmı açıkta kaldı ise orası kurşunla lehimlenir. Her lehim yapılan yeri pamukla silinir. Biten cam en son itibariyle selülozik tiner ile temizlenir ve olması gereken yere tutturulur



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder